Hoppa till sidans innehåll

Junior-NM i Helsingfors

27 JUL 2010 14:04
Efter en händelserik vecka i Finland är våra RÅSS:are Albin Börjesson, Stefenie Lindh och Dagur Asgeirson hemma igen från Nordiska Juniormästerskapen i optimist.
  • Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:40

De fick möta lika många norrmän, danskar och finnar. Dessutom fanns några estländare på plats. Det svenska NM-laget hade förberett sig på ett mycket lyckat läger i Marstrand i början av juli där alla fick chansen att lära känna varandra och tränarna Björn Herrman, Caroline Åberg, Oscar Cedergård och Cecilia Johnsson.

De flesta hade valt att åka med samma färja från Stockholm några dagar innan tävlingen skulle börja och anlände till Helsingfors på söndagsmorgonen. Det uppstod lite lätt kaos i trafiken när alla skulle sjösätta sina följebåtar mitt i centrala Helsingfors. Tävlingen hölls på Skifferholmen, en liten ö strax utanför hamnen där Helsingfors Segelsällskap har sin verksamhet. Ön trafikeras av en liten färja. Det betydde att seglarna fick segla över sina optimister och att jollekärror, kapell m.m. fick transporteras över med hjälp av följebåtar och den lilla färjan. Resten av söndagen ägnades åt träning och att installera sig på hotellet, Scandic Hotel Grand Marina, där de flesta var inkvarterade. Där serverades den vanliga Scandic-frukosten förstärkt med karelska piroger och finskt surdegsbröd.

Söndagen och måndagen ägnades åt träning, och på tisdagen var det dags för registrering och inmätning. Vi hade fått ett detaljerat mätformulär att fylla i och vi var många som tog en ordentligt titt i mätbrevet för första gången. Som tur var hade vi en svensk mätman med på resan, Stefan Johansson på OS-båtar. Han fick ett digert arbete med att mäta upp diverse utrustning åt det svenska laget. Arrangörens inmätning bestod i att alla fick ta av seglet från bommen och placera det på ett bord med en mall och att de kontrollerade att seglet höll sig inom ramen. Sedan var det även säkerhetskontroll av alla båtar, och man fick ett klistermärke på masten när båten var kontrollerad och klar.

Vid två-tiden på eftermiddagen seglade de flesta ut för att vara med på Tune-up race som skulle starta klockan tre. Det var ganska hård vind och klockan tre var banan fortfarande inte lagd. Norrmännen protesterade mot den dåliga organisationen genom att ta in alla sina seglare igen. Vid fyratiden kunde Tune-upen starta och många valde att bara känna på den första kryssen och sedan segla in.

På onsdagen startade den riktiga tävlingen. Solen strålade, det blåste ca 5 m/s och nu fungerade organisationen bra och tre race kunde klaras av i rask takt. Svenskarna visade sig snabbt överlägsna och fick topp-placeringar på både killsidan och tjejsidan. Det fanns även en Kadett-tävling vid sidan av för yngre syskon och där deltog 24 seglare, däribland Albins lillebror Simon. Torsdagen fortsatte i samma anda. På fredagen var det dags för lagsegling, med ett lag från varje land. För Sveriges del hade man bestämt att de fem bästa svenskarna efter två dagars segling skulle bilda lag, och både Albin och Stefenie hörde till dem och fick ingå i kill- respektive tjejlaget. Nackdelen med det arrangemanget var att lagen bara hann träna några timmar tillsammans kvällen innan. Det ryktades att danskarna utsett sitt lagseglingslag redan ett år i förväg med massvis med tid för lagseglingsträning.

Övriga seglare fick en vilodag men många valde att vara med ute på Skifferholmen och heja på de svenska lagen. Det visade sig snart att svenskarna inte var lika vassa på lagsegling som på individuell segling. Båda lagen vann i alla fall varsin match och slutade på hedervärda bronsplatser.

På lördagen, tävlingens sista dag byttes det soliga varma vädret med ganska lätta vindar mot kallt och mulet väder och hårdare vind. De äldre och tyngre seglarna fick chansen att segla upp sig i resultatlistan, medan unga, lätta seglare tappade en del.

Albin Börjesson kom slutligen på 8:e plats och Dagur Asgeirson kom på 62:a plats av 90 killar. Stefenie Lindh kom på 14:e plats av 77 tjejer.

Första pris vanns av Pontus Dahl från Boo IF och på tjejsidan var det Andrea Dubois från Lerum som tog hem guldet.

Allt som allt har det varit en jätterolig, intensiv och lärorik vecka. Seglare och föräldrar har knutit många nya kontakter och fått massor av erfarenhet av ett mästerskap. Vi hoppas att fler Råssare får chansen att uppleva ett NM nästa år eller varför inte EM i Portugal eller VM på Nya Zeeland…

Mer information på Svenska optimistjolleförbundets sida och på Helsinki Sail Racing Management.

Bilder

Mats Lönns bilder

 

Skribent: Annika Börjesson

Postadress:
Rådasjöns SS - Segling
C/O Carl Sandström, Klevgatan 18
43134 Mölndal

Besöksadress:
Rådavägen 36
43136 Mölndal

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

svenskasjo_190x158

Liros_20cup

Handla alltid genom Sponsorhuset. Både du och Rådasjöns Segelsällskap tjänar på det.