Hoppa till sidans innehåll

Medlemsinformation 2012

25 JAN 2012 20:05
Gott nytt år alla seglarvänner!
  • Uppdaterad: 19 SEP 2015 20:20

Seglarskoleverksamhet

För de allra yngsta kommer vi att bedriva pirat- och kaparskola, som är ingången till ett framtida båt- och seglingsliv på ett lustfyllt sätt. Våra engagerade ungdomar som leder pirat- och kaparskolan kommer att ha ett ännu bättre program i år. Seglarskolan, som är certifierad av Svenska seglarförbundet, är vår introduktion till att lära sig segla på egen hand. Vi kommer att bedriva seglarskola under fyra sommarveckor. Gå in på www.rass.se för mer information.

Tränings- och kappseglingsverksamhet

Efter seglarskolan erbjuds seglarna att fortsätta att träna sina färdigheter i Team Helenevik, som är vår träning på ’grön’ nivå. Team Helenevik brukar åka iväg på någon av de lokala regattorna i vårt närområde för att prova andra seglingsvatten. Träningen på ’blå’ nivå i Team RÅSS utvecklar förmågan och grunderna i kappsegling där målet för seglarna är att delta i bl.a. regionens Liros-Cup tävlingar och Junior-SM, som i år går den 24-28 juni i Råå utanför Helsingborg (se www.juniorsm.se). Vecka 33 är det dags för vårt populära seglarläger på Stenungsön som avslutas med deltagande på Lilla Tjörn Runt den 17 augusti.

Jag vill också slå ett slag för klubbens RS Feva-båtar, tvåmansklassen som de senaste åren vuxit stort på regattorna i regionen och på Junior-SM. Feva-segling är ett utmärkt alternativ för seglare som vill segla med en kompis och är ett mycket bra sätt att lära sig samarbeta ombord på en båt. RS Feva är också inkörsporten till exempelvis 29er eller matchracing med kölbåt. Team Feva kommer fortsatt att träna i Helenvik med ambitionen att komma ut på några regattor i år. Seglare i enmansjollar är också välkomna att delta på Feva-träningen. Glöm bara inte att boka båt innan.

Våra elitsatsande team på ’röd’ nivå, Team Racing, Team Zoom8 och Team e-jolle varvar teori och seglingsträning under vinterhalvåret. Deltagandet på kvalificeringstävlingar och mästerskap, både nationellt och internationellt, är höjdpunkter för dessa seglare.

Ett led i att förbättra seglarnas regelkuskaper är att delta i SSF regelkurs som kommer att arrangeras av klubben i samband med teoripassen. Med en internetuppkoppling och projektor så är kursen mycket pedagogisk. I anslutning till kursen gör seglarna ett regelprov på nätet. Med fräscha regelkunskaper så ökar chanserna att nå ännu bättre resultat. Regelkursen är också startpunkten för den som vill utbilda sig till kappseglingsdomare. Mer info om regelkursen och provet finns på www.svensksegling.se/avdforutbildning.

Tillsammans med våra duktiga instruktörer, tränare och coacher så har vi en mycket bra grund i att kunna utveckla varje enskild seglare enligt dess målsättningar och förutsättningar samtidigt som vi skapar den teamkänsla och gruppsamhörighet som präglat RÅSS under lång tid. Jag vill påstå att RÅSS har en unik klubbkultur som bygger på respekt, samarbete, ärlighet och ansvarstagande. Det ska vi vårda och utveckla.

Föräldrarintroduktion och utbildningar

En sak vi ska förbättra under året är introduktion av nya föräldrar i klubben. Vi håller på att ta fram ett program som på några kvällar, samtidigt som barnen tränar, lär oss köra rib, lasta båt på takräcke, köra trailer, prova på segling mm. Mer info om föräldrarintroduktionen kommer på hemsidan.

Svenska seglarförbundet arrangerar också utbildning i olika former av funktionärer. Exempelvis så är tävlings- och seglingsledare något som vi uppmanar intresserade föräldrar att utbilda sig i. Förutom att det leder till behörighet att leda kappseglingar så är utbildningen också nyttig i förståelsen för juniorernas kappsegling. Klubben står för utbildningskostnaden med hjälp av SISU-bidrag. På hemsidan kommer vi att lägga ut utbildningsprogrammet.

Egna regattor

Vi kommer att arrangera följande regattor under 2012: Vårregattan den 6 maj, Rådasjön runt den 17 juni, Regionkval 3 för Optimist den 15-16 september, Lag-optimisten & Lag-Zoom8 den 22 september, Höstregatta (inklusive klubbmästerskap) den 23 september samt Isbjörnen den 28 oktober.

Medlems- och träningsavgifter

Det är också snart dags att betala medlemsavgiften för 2012 samt träningsavgifterna för de olika teamen. I år introducerar vi ett nytt betalningssystem med kortbetalning som kommer att underlätta vår administration betydligt. På hemsidan www.rass.se kommer en informationssida och en länk till betalningslösningen att finnas fr.o.m. vecka 7. Det är viktigt att alla familjemedlemmar registreras som medlemmar i RÅSS, även de som inte är aktiva seglare. Det är en förutsättning för att vi ska få de bidrag som vi är berättigade till.

Så var det en sak till…

RÅSS har fått förfrågan av Svenska seglarförbundet om vi vill arrangera Junior-SM den 15-19 juni 2013. Det är en arrangemang som förpliktigar men som också skapar möjligheter för klubben, både ekonomiskt och samhörighetsmässigt. Styrelsen har satt upp ett antal kriterier som måste vara uppfyllda inför ett beslut om att åta sig arrangemanget. Ett av dessa kriterier är att vi medlemmar, och framförallt föräldrar, är villiga att ställa upp och hjälpa till i förberedelserna och genomförandet av JSM 2013. Styrelsen kallar därför till ett medlemsmöte söndagen den 5 februari kl 1600 i klubbhuset, Helenevik där vi kommer att informera om förutsättningarna och inhämta era synpunkter. Det går också bra att maila synpunkter om JSM 2013 till This is a mailto link senast den 7 februari. Styrelsen kommer därefter att fatta beslut om eventuellt arrangerande av JSM 2013.

 

Jag ser fram emot att få möta alla seglare, tränare och föräldrar på RÅSS aktiviteter under 2012!

Hälsningar,

Johan Westling
Ordförande

Skribent: Johan Westling

Postadress:
Rådasjöns SS - Segling
C/O Carl Sandström, Klevgatan 18
43134 Mölndal

Besöksadress:
Rådavägen 36
43136 Mölndal

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

svenskasjo_190x158

Liros_20cup

Handla alltid genom Sponsorhuset. Både du och Rådasjöns Segelsällskap tjänar på det.