Hoppa till sidans innehåll
Foto: Peter Lindwall

NM i Sönderborg

14 AUG 2011 18:47
I slutet av juli var Albin Börjesson och Stefenie Lindh med och representerade Sverige på Nordiska Juniormästerskapen i optimist i Sönderborg i Danmark.
  • Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:40

IMG_9427

Det svenska laget bestod av 20 killar och 20 tjejer som kvalificerat sig antingen via rikskvalen eller via JSM. Danmark, Norge och Finland hade också vardera 20 killar och 20 tjejer medan Estland bara hade en kille på plats.

För medföljande syskon ordnades Golden Cup, en regatta på ett område nära stadens centrum. Där deltog Albins lillebror Simon.

De flesta i det svenska laget bodde på Scandic hotell medan några hade valt att bo på camping eller vandrarhem. Det svenska laget började med två träningsdagar för att känna på vindar och strömmar innan tävlingen började på riktigt. De blåste ordentligt under dessa två dagar och det var rejält kallt. Sedan blev det dags för Tune Up race och invigning.

På NM seglar killar och tjejer för sig, så det var ca 80 seglare i varje start. De två första tävlingsdagarna präglades av lättare vind med en hel del vrid. Både Albin och Stefenie låg bra till resultatmässigt inför den tredje dagen då det kördes lagsegling.

Lagen hade tagits ut direkt efter rikskvalet i Arendal och bestod av de fem bästa NM-killarna respektive NM-tjejerna på rankingen och både Albin och Stefenie var uttagna till lagseglingslagen. Lagen hade i år haft lite tid att lära känna varandra och träna lagsegling på Hjuvik Team Championship. Övriga seglare hade en ledig dag, men de flesta  var med ute på vattnet i ribbar och hejade fram våra svenska lag. Lagseglingen kördes i fyrmannalag, så man turades om att stå över en match. Våra två svenska lag visade sig överlägsna och båda lagen tog guld! Stämningen var på topp inför den finaldagen i de individuella seglingarna.

Den sista dagen var det lite hårdare vindar och det blev en del ommöblering i resultatlistan till förmån för de lite äldre och tyngre seglarna. Albin slutade som 9:a bland killarna och Stefenie blev 4:a av tjejerna.  Simon blev bästa B-optimist i Golden Cup.

Allt som allt hade vi en jätterolig, intensiv och lärorik vecka i den vackra staden Sönderborg. Seglare och föräldrar har knutit många nya kontakter och fått massor av erfarenhet av ett mästerskap. Vi hoppas att fler Råssare får chansen att uppleva ett NM. Nästa år går NM i … Estland!

Bilder 

Resultat

tjejlaget

Skribent: Annika Börjesson

Postadress:
Rådasjöns SS - Segling
C/O Carl Sandström, Klevgatan 18
43134 Mölndal

Besöksadress:
Rådavägen 36
43136 Mölndal

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

svenskasjo_190x158

Liros_20cup

Handla alltid genom Sponsorhuset. Både du och Rådasjöns Segelsällskap tjänar på det.