Om klubben

Rådasjöns Segelsällskap bildades 1965 av några entusiaster som byggt Optimistjollar hemma i källaren åt sina barn. Efter att ha flyttat runt verksamheten bland olika platser utmed sjön hamnade man till slut i västra delen av Rådasjön, vid Helenevik. Rådasjön ligger ca 10 km öster om Göteborg, mellan orterna Mölndal och Mölnlycke.

Helenevik ligger i Mölndals kommun. Här finns klubbens anläggning och den enda som numera används. Förut användes även Rådaviken i Mölnlycke men den är numera nerlagd. Under våren 1996 revs det gamla huset för att ersättas av ett nytt klubbhus med samlingssal och omklädningsrum samt förråd. Huset invigdes 1998 och ligger intill Sjövallagården, som drivs av våra grannar Mölndals Roddklubb.

Klubben verksamhet pågår hela året, segling när det är isfritt samt teori och fysträning under vintern. I Helenevik tränar och övar alla seglare, från nybörjare via de lite mer erfarna till våra kappseglare i Optimist. Tydliga grupper finns där nivåanpassning av seglingsträningen sker. Under 2004 infördes också färgpyramiden som ett verktyg för att uppnå olika målnivåer för seglingsträningen. Grön, Blå och Röd

Alla våra tränare har jolleerfarenhet, flera av dem är framgångsrika kappseglare och vi satsar på ständig fortbildning för våra tränare. Klubben har genom åren fostrat en mängd bra seglare som gett klubben många svenska och internationella framgångar. Några världsmästare och många Svenska Mästare kommer från klubben. Klubben har dessutom 5 gånger stått som Svensk Mästare i lagsegling för optimistjollar och 3 gånger i Zoom 8.

Klubben arrangerar dessutom flera kappseglingar under året, såväl interna regattor för medlemmar som öppna regattor för alla seglare. Kappseglingarna är publikvänliga och kan med lätthet följas från land. Sveriges äldsta lagkappsegling för optimistjollar har seglats på sjön varje år sedan 1968 (men pausas från och med 2019).

Klubbens strävan är att i Sverige vara en ledande jollekappseglingsklubb med framgångsrika seglare och bra arrangemang.

  • Vi skall ha kul tillsammans och tycka segling är det roligaste som finns.
  • Vi skall värna om att utbilda kappseglare och arrangera tävlingar med kvalitet för seglarna och segelsporten bästa.
  • Vi skall utbilda barn och ungdomar i segling, sjösäkerhet och båtvett.

Klubbens seglarskola använder Optimistjollen som skolbåt och barnen seglar alldeles utanför klubbhuset i Helenevik. För den som inte har egen båt går det att bra att under seglarskolan hyra någon av klubbens 20 st Optimistjollar.

Våra instruktörer är utbildade segelskoleinstruktörer och seglarskolan är dessutom kvalitetssäkrad av Svenska Seglarförbundet. Vår seglarskola uppfyller Svenska Seglarförbundets krav och är sedan 2009 godkänd av SSF.

 

Du är mycket välkommen som medlem i RÅSS, här finns många nya goa kompisar som tycker det skulle vara kul om även du börjar i vår seglarskola.

Du som är förälder är också varmt välkommen att tillsammans med dina barn få en fantastisk upplevelse i segelsportens värld. Ungdomsseglingen behöver mer än i andra sporter engagerade föräldrar för att få allt att fungera runt omkring själva seglandet. Vi lovar att du som förälder får mångfalt tillbaka, upplevelserna är oerhört starka och den sociala gemenskapen inom familjen och mellan andra seglarfamiljer varar länge efter barnen slutat kappsegla aktivt. Det kan bli din bästa tid med barnen.